Advertisement

Wednesday, July 14, 2010

luahan hati

:
DIA ABG SAYA

kami dibesarkan dlm rumah serba sederhana + penuh kasih sayang oleh ayah dan mak. ye mak garang, tp garang bertempat.

abg saya dh terbiasa hidup berdikari. kecik2 dh pandai jual mee siput PEDAS mak buat. dia tak kenal erti malu. tau tak hasil jualan mee siput pedas + ais krim malaysia, kami dpt pi jalan2 (walau hanya kat air terjun gunung ledang, bukit cerakah, taman buaya melaka). kami jugak boleh sewa kereta pi muar shopping baju raya. waktu tu tak kenal pun patung barbie walau saya teringin sgt. abg saya yang berdua tu buat lawak panggil sy 'wei, aku nmpk Bab* yang ko suka tu'. best betul feeling tu even tak beli, dpt pegang je. duit mee siput pedas tu jugak membolehkan kami tgk TV berwarna. Brand National lak tu. hampir 25 tahun Tv tu bernyawa. baru2 ni je dh kong abiss.

abg saya byk kelebihan. dia jugak juara berzanzi kat sekolah agama. kire dialah yg harumkan nama sekolah. sy ingat lagi, cikgu sekolah agama panggil dia 'kecik'. ye dia kecik je tapi hati dia BESAR!

sy selalu kagum dengan abg saya. paling kagum, dia la satu-satunya anak kg yg berjaya masuk ke asrama penuh. jauh, Pahang! masa mula-mula dia nk mendaftar, saya la org paling sedih. bukan sedih apa sedih sbb tak dpt ikut. kete dh penuh. ingat lagi, lepas mandi saya diam2 masuk bilik menangis. abg sy pujuk 'ko jgnla nangis, aku bukan pegi nk suka2. nnti aku balikla'..

ah, sy benci kenangan tu. kenangan tu buat sy tgh menangis skang ni. dh lama sy tak nangis tau! abg saya selalu banggakan hati mak ayah. dia antara pelajar terbaik kat sana. dia pandai cari duit, jarangla dia telefon nk mintak duit. dgr cite, dia jual maggi kat sana. jual kad raya. ntah apa lagi agaknya dia jual.

paling sedih masa dia first year, asrama dia kebakaran. ya allah, nasib baik waktu tu diorg semua ke surau. kalau tak silap jam 5 pagi. baju takde, buku abis hangus. dia balik kg, mak peluk dia erat2. 'nasib baik ko tak apa2 nak'... dan kami sekeluarga nangis lagi

abg sy ni sentimental jugak. suka bg surat siap dgn kata-kata semangat. dlm diam saya kagum dgn dia. nk tau, dia penah duduk semeja dgn menteri pelajaran time tu sbb menang anugerah penulis terbaik. dpt duit rm500 kot?. sukanya kami time tu. dia mmg pandai cari duit

abg saya caring orgnya. waktu abg no 2 frust dgn spm yg tak seberapa (padahal ok jugak), dia la yg sibuk isikan borang permohonan masuk uitm kursus persediaan ke australia. ye, dia la yg sibuk sana sini. akhirnya, abg no 2 dpt pi oversea.

abg saya masuk utm. kos mechanical engineering. kalau cuti semester dia mesti wat keje part time. keje kilang la, keje kat supermarket la. dpt gaji dia bawak kitorg jalan2. bukan dekat tau. sbb dia lah kami merasa tido hotel. walaupun hotel cikai. dia bawak kami smpai teluk cempedak, bawak ke menara KL pastu p terengganu. besttnya time tu. masa saya form 5, abg saya bawak kami adik beradik jalan2 ke air papan, mersing. sy kira ni hadiah lepas spm sy. kdg2 kami risau jugak, ada ke dia duit. dia sure ckp 'jgn risau la, aku dh simpan duit nk jalan2 ni'. kami tak pk lain. hanya tau nk menikmati percutian yg tak seberapa bg org lain tapi sgt berharga pada kami.


bila saya masuk utm, sy jadi agak rapat dgn dia. nk tau dia lah yg teman saya shopping keperluan kat utm. waktu tu parents sy tgh ada problem so diorg tak sempat nk monitor apa yg sy beli. abg sy la yg konon2 jadi PA time tu. pi shopping, pastu bgtau 'kat U nnti ko kene dressing camni camtu'. haha. lawak betul! pastu abis shopping dia bawak sy g tengok wayang. gaduh tu mmgla ada, biasalah adik beradik tapi masa first year dia la byk hantar saya sana sini. kalau lapar dia belikan makanan. once sy dh couple, baru dia slow sikit. dia tak kisah, tp dia scan jugak boyfriend saya. alhamdulillah dia takde masalah & takdelah nk sibuk2 interfere. cuma pesan dia satu je, belajar jgn leka..


smpai la kami 2-2 dh menginjak era 30-an. byk bende dia dah lalui. sy tau dia tak perfect, tapi sy nmpk dia mmg struggle utk life. mcm2 dia buat utk puaskan hati semua org. PJJ, retrench & segala bende. ketabahan dia buat sy sedih sgt. bykknyaaa cabaran ko! masa dia sibuk cari keje sana sini, sy yg tak keruan. cuba letak diri kita dlm kasut dia, komitmen byk tiba-tiba keje takde.


alhamdulillah, kejap je dia dpt keje baru. sy tak risau pasal dia byk skill. living skill yg smpai kompeni create one new post utk dia. alhamdulillah, leganya rasa.


skang ni sekali lagi, dia dlm fasa PALING MENCABAR dlm hidup dia. sy tak dpt nk tolong dia, siapalah saya. cuma sy harap dia boleh buat keputusan yg tepat! saya tau dia super pressure walaupun tak nmpk kat muka. dia salah ke dia betul ke, hanya dia yg kenal siapa diri dia yg sebenar.


saya doakan keputusan yg dia bakal buat nnti sesuatu yg tepat walaupun mungkin byk dugaan besar nnti yg menunggu. beb, u're not alone. u know, where u can find me..



Tuhan Tak Duga Kalau Dia Tau Kita Tak Mampu Nk Pikul.

GOOD LUCK & MY PRAYERS ARE ALWAYS WITH YOU




9 comments:

roha said...

i knew he strong enough...semoga allah permudahkan segala dugaan itu..

hajja said...

wah bravo betul abg kau. !

im sure he will do well in his life!

eshmy said...

Wow, kagum gile aku ngan abg ko.. I'm sure he'll be able to face any challenges that comes his way..
Aku suke gile ayat ko in red..

Btw, ko ada nak naik kl x on 30th? Wedding anniv grandparents aku yg ke-60 kalo xsilap d next day so aku nk kirim cakes ko yg sedap tu...

Soulie said...

Fuh dasat karangan tok abang ko nie. buat aku pon terharu sama. Insya Allah aper pon decision yang dia buat musti dia boleh survive punyer :)

dhr said...

terharunye..apelah adik saye boleh tulis kalau pasal saye kan?ape-ape pun, saye doakan abang tu akan diberi petunjuk keputusan yang tepat untuk diambil.

dhr said...

terharunye..apelah adik saye boleh tulis kalau pasal saye kan?ape-ape pun, saye doakan abang tu akan diberi petunjuk keputusan yang tepat untuk diambil.

Iirakuu Miiraii said...

iskk.. sedih pulak aku yg membace ni.. kalau x silap aku, ni abang ko yg ko ckp nak belikan jeans kaler putih mase kite kua jln2 bdua kat wetex parade tu kan?

mcm ayat ko kaler merah tu, insyaAllah dia mampu hadapi dugaan tu...

yulie said...

ezra, nnti aku contact ko. 30 tak dpt kot pasal aku ada induction course tapi if aku pi awal sikit dari tu aku bgtau. btw, my cake can last at seminggu..
kawan2, thanks for your wish. doakan abg aku yg terbaik ye even jodoh ajal maut tu ditangan tuhan....

iekaz said...

yulie!! u mmg saje buat i nangis kan? sedihnye bace bout ur bro ni.. such a good man.. i wish him well in life. n trust me, theres always a blessing in disguise..

Advertisement

Advertisement