Advertisement

Tuesday, March 23, 2010

review: cookies class

:
ok, let me share another experience gathered during my prev cookies class with chef ina, from kl. frankly speaking, mula2 masa register aku mati2 ingat class ni related to baking cheese cake. punya la excited, terus je register sbb seriously, skang ni baking cheese cake main bake je. sib baik ada nanee yg rajin reply sms. so, hajat kat hati nk taula actual technique supaya boleh increase confidence level & takde cuak2 bile nk deliver cheese cake kat customer. mmg, cheese cake ni mudah buatnya.. tapi bukan senang nk dpt cheese cake yg perfect & cantik luar dan dalam. actually, the best cheese cake adalah naked cheese cake & topping kat atas je. so, mestila nk dinding cheese cake yg perfect, smooth & takde defect.


alhamdulillah, so far tak penah dpt cheese cake yg crack tapi part nk transfer dari loyang ke wire rack tu mmg hazab. silap kenyit mata, sure cacat cela.. so skang, mmg susah payah la pakai parchment baking paper (yg agak mahal!) & aku tau mesti ada teknik mudah yg kene explore. so, that's my MAIN intention masa register class ni.


nk jadi cerita, rupa-rupanya kelas yg aku register ni kelas COOKIES! yg cheese tu adalah merujuk pada cookies bangkit cheese. haha.. apoo laaa.. then, mula la hati berbelah bagi nk proceed ke tak. bukan tak minat cookies, tapi jenuhhnya nk buat. lagi2 kalau cookies yg kecik2.. ingat lagi first time buat sendiri dari A to Z last year. penat gak la. tapi pk2 balik.. why not? dhlah basic x tau & cuba2 je before ni.. so, timbul idea nk on satu project cookies ni for special *event*..


nmpknya segala2galanya dipermudahkan sbb class ni start 2pm -6pm, saturday. demo class & yg penting tak payah cuti (cuti pun tinggal 15 days je.. sob sob sob). so, hubby agreed & aku suka hati...


alhamdulillah, tak sia2 aku attend kelas ni. bykknya bende aku belajar sbb aku ni basic mmg takde. selalu tgk2 je mak buat. but again, tak penah dpt teksture cookies ala2 loyal london tu. penah la makan yg rangup sbb diorg guna emplex, tapi rangup yg kosong & tak buttery.. rupanya ada certain technique yg tak dpt dari buku (atau tak jumpa.. hehehe)..


well, dlm kelas ni aku je sorg junior (ke muda belia?? haha). yg lain2 semua bisnes woman yg dh lama bergelumang dlm industry baking. makkk aiii, kete masing2 menjalar2 & mostly mmg buat full time. ok, i love my current job but i do love my current obsession. so biarla, bagi aku bercinta2 dulu sebelum ada hati nk wat full time. buat masa ni, aku bahagia begini.. hehehe


ada chinese, ada indian & sorg bisnes woman pangkat dato'!. huhu, tak sia2 masuk baking world ni sbb secara tak langsung boleh kenal ramai org.. diorg ni tak lokek ilmu. share tips & the most important thing increase my confident level! tak penah terjangkau dek minda ku.. luas sebenarnya network.. ya allah, syukur2 atas dunia baru yg dikurniakan...


okla, bebel je.. meh jengok2 few piccas from my humble hp! hehe.. nntila, dh dpt master bedroom baru boleh pk nk hp baru, ;)




classic ferrero roche before dipped dgn chocolate. crunchy & yummy!

ice ice baby cookies. i prefer based chocolate. boleh tukar2 rasa nnti.

my favourite! fruit basket. pastry + mix fruit + crunchy cornflake.. yummy gak!

kitorg dpt free pastry pan tu. seketul je la tapi. hahah

mixed fruit yg digunting kecik2.. before ni aku potong pakai pisau, jenuhh kann..

comey & bestnya pusing2 tekan doh tu..
meringue icing

mesti likat & pekat & tak jatuh utk meringue yg rangup
strawberry taste

ff dh besar leh sub kat dia je, cetak mencetak

helper dia ni balik ind*n dh boleh bukak bakery.. lajuu gile buat keje
lupa la nama biskut ni. tapi sedapp sgt.. ada oat, ada nestum, ada almond
baru first time jumpa bende ni.. hehe

drizzle technique. kene laju2..
the best part! hasil baking utk 18 students
mine, balik kelas munching ngn ff..

:

5 comments:

okinokiyo said...

yulie,
bagus la ko.sbb kan ko on the right track. nak bisnes benda yg nak dibisneskan mmg kene belajar & gi klas dulu.baru tau skillnye.sbb dlm buku kdg2 mmg tak ckp sbb benda2 tu lah 'rahsia'nya.

aku yakinla, in few yrs time or lagi cpt in few months time, ko leh jadik businesswoman.seriously..sbb ko mcm aku dulu masa mula2 start biz, gi klas sana sini jmpa org itu ini..mmg network lgi besar & tak terpk compared dgn org yg slalu kite jmpa masa keje biasa..

and gambar last tu sebijikkkk masa mak aku belajar kelas buat kuih dulu.mesti ada jek habuannya.aku tak sabo2 nak tgk makanan apa..

good luck & all the best!!

dhr said...

Pasni bole la akak amik tempahan biskut raye plak. Massyyyyuuuukkk!

Wawa said...

kat mana yulie?

Pokchik said...

kelas kt KL ke kt Melaka? kalau melaka, kelasnya kt mana?

yulie elveera said...

mai, tq!! hopefully semangat aku akan terus membara cam ko :D
dhr, yeahhh.. chayok!
wawa & pokchik, kat khin hin :)

Advertisement

Advertisement