Advertisement

Monday, March 01, 2010

communication skills

:

ff will become 3 yrs old on this coming june. as a typical parents, for sure la cuak sgt bile anakku kurang petah berkata-kata meskipun rakan sebaya dh boleh ckp mcm makcik2. ff can speak up but in different ways & chatterbox yg apabila berkata2 mcm tgh buat story telling


maka pada petang yg hening sepoi2 bahasa.. kami bawakla ff ke klinik berhampiran sbb ff mcm ada batuk. so, smbil menyelam minum air jumpa dr yg sgt larisss tu ,cubala pi klinik amal BK & kata nk jumpa dr rah*ma*. mmg que panjanggg gileeeeeeeee.. kitorg kire2 mungkin income dia sehari berpuluh ribu.. haha


bila dr consult, baru tenang sikit hati. ok, ff dh boleh baca doa sikit2 (tapi bahasa dia la).. ABC, counting tu mmg superb dh la, bgla reverse ke apa ke mmg laju. spell sikit2 tapi gaya mcm word world lebih! so, kesimpulannya dia mmg addicted to media (pda/tv/laptop) sbb since 3 months old dh bergelumang!


understood, this is not a healthy way to teach ur child & we admit our weaknesses! tapi kan, sometimes i just can't help myself. dh semua org pun suka tgk tv kat umah ni.. luckily she tuned to right channel (kalau la minta bollywood ke kan ke haruu!). dh skang ni aku lak teman dia tgk all phdc movie & aku sukaaa!!! adoiii camno tu???


ok, this week she show's some progress. dia dh boleh buat ayat even simple words. dia dh boleh relatekan apa yg dia tgk dgn kehidupan sebenar. positive sign i guess!


cth:

"mama, it's a heavy ball"

"bouncing..bouncing.. bouncing ball"

"yes, that's me!"

"ohh.. spookyyyy"

"where's papa?.. where's nenek?"

"it's raining!"

"it's ocean.. waterrrr" - iklan na-O-mei

"help me.. help me, you witch! - ayat konfrontasi bila gaduh ngn mak usu dia

"jumping! jumping ! jumping around"


kenal & boleh sebut dgn jelas bykk animals..


and dr ada jugak ckp most probably dia ada conflict bahasa sbb asyik tgk channel english tapi mama, papa, nenek & baby sitter ckp melayu (ramai kot camni?). so bile explain apa yg dr inform kat whole families, semua org dlm umah dh speaking haha. tunggang terbalik pun takpela janji speaking london. paling syiok bile dgr nenek pun speaking. BIL & SIL & HUBBY mmg terer pun. saje je takmo ckp.. mama lain la, Java Mix Baba :p



notes to myself; kene rajin2 borak dgn ff. sian dia asyik borak dgn cartoon je. dpt pulak mama join sekaki tgk cartoon, dh tua2 baru nk lepas gian. dulu2 masa muda2 asyik main tanah je.... samseng kg dusun la katakan!



spontaneous dialogue: "come on mama, there's a house.. a gate!"


:

but still, aku kene polishh bykkkk bnde!

:

10 comments:

Nanee Hamid said...

yulie..
4yi, anak aku yg sulung tu tahun ni dh 4 tahun. tp sbb dia lahir ujung2 tahun, so muda la sket kot.
die ni pun tak reti cakap/susun2 ayat sbnarnye. bile ckp..speaking la pulak. gara2 phdc la kot.aku puas ajar susun ayat..tp jenis yg malas nak ikut. so, aku biar aje..lame2 bule la jugak die susun ayat.heheh..lain budak lain dvlpmntnye. jgn risau ek

hafizayusoff said...

tak pe Yulie, nnt bile die dah byk sgt ckp mama die yg tak terlayan tau.. hihi.. Farish pon blom petah lagi b'cakap kalau nak dibandingkan kwn2 sebaye die. Die akan ckp laju2 sampai tak paham ape yg die sebut tu. kesian jugak kat die bile die cakap kite tak paham. by d way kite pon suke layan cartoon PHDC. Dibo paling best. mase tgk cartoon pun leh try communicate dgn die. mcm mickey mouse kan selalu tanye2. pastu kite pun jwb la dgn interesting word dan penuh gaye. cthnye 'ohhh yes mickey!!' 'of course donald!!' huhu.. pjg plak komen

okinokiyo said...

yulie..nasya masa memula dulu slow ckp sbb mix language lah. sbb kat skolah ckp malay.tp kat rumah tgk channel english.aku tak penah layan citer melayu kecuali nur kasih fyi haha so dia mcm confuse. tp now ni dah ok. sbb masa stage dia confuse tu, kitorg ckp malay utk simple2 words mcm sakit mana?ni apa?nak apa?so dia leh jawab balik..

tp lama2 bila dia dah tau malay, sbb habit tgk PHDC, dia tau english tu secara tak lgsg sbb dia dah pandai relate.

tp yg paling penting..kene cakap selalu lah dgn dia..tu jek kot.

ala ff mesti pandai punya lah..dont worry.

hajja said...

ae tak pandai sebut mama or daddy , aku lepak je...

rohk said...

wowww tereeeenyee anak hang spoking.. hehe aku kena ckp english lah ni? kekeke

yulies said...

tq korg. aku ni kdg2 ok tapi most of the time risauu. haha. typical mum betul!
hajja, aku ni ada penyakit asyik risau je.. not good.. not good....
rok, aku rasa ff ni ikut hang la. dhlah brutal, jalan pun ganas cam hang. bersemangat tak tentu pasal. wakakaka.. aku ckp malay dia selalu wat dek je. kene gak aku speaking london! pasni hantar tuition kat hang je la! haha

ijan said...

Nanti slow2 dia dapat kot... biasa juga dgr macam tu, kalau anak dilatih dgn lebih 1 bahasa mungkin lmbat cikit dia boleh lancar bercakap.tp tu dah pandai dah tu... best of luck ye!

Azrey Rozie Eiman said...

relax yulie, my son this year 3 thn.. november baby. lagi la pulak tak tau sebut betul.. ikut suka dia & ada language sendiri. same with hajja, mummy & baba pun dia tak sebut2 lagi... n i'm still smiling. malas nak risau2.

yulies said...

kak rozie, sy kan suka risau semacam. haha. typical me! tapi alhamdulillah sejak risau2 ni cepat lak dia ckp byk words.. agaknya dia paham kot mama tgh risau..

onenadiana said...

hi yulie..
dont worry :).. kids mmg grow up dgn different development. My son dulu late talker sampai ada org suggest hantar speech teraphy etc (bengang gile masa tu).. but sekali pandai cakap.. nonstop cakap and vocab sgt meluas. FF pun pastinya mcm tu juga :). give her time and believe me.. she'll amaze u.. :)))

Advertisement

Advertisement