Advertisement

Saturday, January 30, 2010

pantang

:
a good friend of mine ada tanya2 pasal pantang during confinement. alhamdulillah, tahun lepas & tahun ni adalah tahun mengawan 30-30. ok, so aku share apa yang ingat ye..


mak sgt tegas & garang. jgn harap nk mengelat. tapi kdg2 mengelat jugak. bab stokin & ikat rambut tinggi2 dan ketat2 mmg mak observe sgt. mak kata kalau mengelat skang, tunggu je la effect nya nanti. kendur sebelum masa, wahhh takut!


pakai stokin : supaya tak masuk angin


ikat rambut tinggi2 : masa pregnant kan muka sembap esp those yg terover water retention. so bile ikat rambut tinggi2 dan kuat2 ni mcm satu exercise naikkan isi pipi supaya tak kendur. em, i think it make sense!


berurut : yang ni aku suka. boleh tertidur. even aku csect dulu, still urut jugak seminggu. cuma dia tak usik part perut. cuma after 2 weeks ke 3 weeks mak bidan tu pegang2 sikit..


mandi daun2 : in my case, masa pantang dulu beli satu set tropical herbs from amway. dia ada bg uncang daun2 utk mandi. yg ni paling best



sapu-sapuan : pilis, param, tapel (sapu kat perut) + homemade bedak sejuk. aku kan ratu bedak sejuk so mmg sukaaa sgtlah. bau beras tu sedap!


position tidur : yang ni pun mak observe jugak. tidur sesuka hati adalah dilarang sama sekali. jgn harap nk sedap2 tidur mengiring. kene tidur lurus + kaki tegak + bantal tinggi. reason: mak kata kalau tidur mengiring, akan effect kita punya a*u. sapa tak paham, pm me.. hehe


cara melangkah : bukan pengantin je kene lemah gemalai, ibu baru lepas bersalin pun kene jalan slow2. bukan la nk suh lemah ke apa, tapi serius bende baru nk sembuh. so bagi dia masa utk kuat semula..


cakap kuat2 : ni pun tak boleh. terlupa pulak nk tanya reason :p


buat kerja : kalau boleh lipat kain pun tak boleh (yg ni aku suka laa), tapi understood skang ni ramai mummy yg kene jaga diri sendiri. so mana yg boleh excuse tu excuse la, bukan apa.. effectnya nnti bila umur dh meningkat. tapi kalau kene buat kerja jugak, tawakkal byk2.


bab makan: yg ni confirmla mak monitor gila2. aduii rasa kembang tekak asyik makan ikan haruan je. tapi apa boleh buat :0. pati haruan & ginseng america tu sgt scary. sebelum minum kene meleleh air mata dulu.. haha


makanan laut : ikan haruan, ikan tenggiri, ikan bilis.. sebulan selepas deliver baru mak masakkan daging + serai + halia + cili api sebiji dua.. heaven!
method : sup & goreng minyak sikit... makan jela even tak puas! second baby nk try lada hitam la, ramai pulak kata ok & sedap


nasi : yg ni pelik sikit & tak tau reason. kalau deliver anak perempuan boleh tambah nasi, kalau deliver anak lelaki tak boleh..


smbal halia : nama je smbal tapi takde cili pun. guna halia bara. tumbuk dgn ikan bilis. okla rasa pedas2 sikit & boleh buang angin.


vege : sawi, lobak putih (tambah susu), bronkoli, kentang . bayam & kobis mak tak bagi sbb dia kata sejuk.. tapi rasanya anak second nnti kene explore lagi la. mcm limited sgt pulak sayur ni.


fruits : except yg sejuk2. the best mestila orange! tapi jgn mkn byk2.. oh mak paling pantangkan pisang. mak kata smpai setahun tak boleh makan. reason : tak elok utk peranakan.. sib baik bukan hantu pisang :p. aku dulu ada bad experience sembelit, so hari2 makan prune. tapi tak jln sgt. last2 makan orange, lajuuu je..


lepas pantang : mak tak bg minum ais smpai setahun. sib baik dh terbiasa minum sirap suam :p. serious, lepas pantang lagi cepatt badan naik kalau consume ais ni.


tambahan : utk csect esp, still boleh bengkung tapi jgn ketat2. personally tanya Dr pantai & dia recommend belt amway yg boleh lipat2 and ada strap tu. just lilit manja2. lepas dh sihat, wajib beli slimming suit. in my case, setahun lebey baru pakai. so kesannya lambat. aku pakai natasya je yg rm200 tu. kalau ada budget lebih, bolehla pakai Beu* or Cron*.
apa2 pun, slimming suit ni mmg penting & best sgtt...



so far ni je kot, kalau sape2 ada additional info bgtaula. boleh pdfkan.. hehe

7 comments:

Nanee Hamid said...

semua di atas xbuat.heehee..

yg dijaga cuma, xangkat menda berat2,mandi air suam.

xmkn jamu (xcept pil haruan),xikat rmbut tinggi, xpakai stokin,pntg sminggu jek,pas luka baik sume mkn. air sjuk je pntg lame sket.**jgn ikut cara saye..=p

**lgpun mak tak kuat pantang kut..

lela said...

yulie...yg bab kene bertungku2 tu..ko ade tak?
aku slalu tgk mak aku dulu, dok bertungku2...heheheh

hajja said...

teruk nya ko pantang
cam na nak breastfeed kalau tidur straight ?

♥nrina♥ said...

alamak..aku dah belasah pisang berangan sbb nak senang buang air besar..

takpelah lepas ni stop hehe..

apsal lambat sgt ko publish..aku dah lepas pantang dah baru nak bitau tapi kebykkan ape yg ko kata tu aku tak buat hehe..ada ler satu dua je..dlm pantang aku masak sendiri buat sotong goreng hehe..pastu tido aku suke ngiring sbb aku jarang tido telentang..

iekaz said...

mak u sebijik mcm mak n nenek i. gile strict bile time pantang! sampai stress i dibuatnye.. itu tak bley ni tak bley.. huhu. n semua yg u sebut ni i ikut. bab tido yg tak manahan tu.. mmg tak bley tersenget or terkangkang sket, sure kene bebel. kalau tak pun, sure nenek i betolkan balik i nye position sbb dia ingat i tido mati.. padahal i sedar dia tgh betolkan kedudekan kaki i supaya jgn terngereng.. kene tegak je!. huhu. kali ni i 1st time pantang sndiri, tak tahula i terbuat ke tak segala pantang larang tu :p

yulie elveera said...

nor, stop ice je... u can do it! muka ko dh kecikk weii..
chayok2!

kak ika, bab tido ni mmg strict gile. mak i siap ckp "nnti, belom apa2 a*u dh sengettttt". bab pisang pun mak sgt2 tak bagi.. dia kata nnti tooot tu belum tua dh tak tegang bagai/bonyok. aduii, takleh imagine. mula2 tension gak, tapi ikutkan je sbb penah tgk org tak pantang & amik ais, umur belum 35 tgn dh gigil & tak kuat. so, mmg ada big reason kenapa org tua2 suh pantang. tapi syukurr sgt bab ice tu, sbb ais ni jahat!

iekaz said...

hihi.. tapi i bab ice tu mmg takleh nk ikutla.. awal2 angkat bendera putih! :p

i lps 60 hari je trs cari ice! tapi takdela balun setiap hari... agaknye tu sbbla i takleh nk kurus bebetol after pantang.. padan muka sndiri! :p

Advertisement

Advertisement