Advertisement

Sunday, December 27, 2009

real cupcakes - first attempt

second time actually.. first masa engagement ila. tp time tu aku tak consider as cupcakes coz resepi dia utk muffin..


bile masa terjebak kat cupcakes? frankly speaking aku tak bape risau pasal based cake sbb dh lama practise, this time around i choose moist chocolate cake yg menjadi kesukaan ramai. so, bile one of my colleague ask me to bake cupcakes for her 14th wedding anniversary, terkejut jugak.. tapi i grab this opportunity and treat it as challenge. cuma kali ni aku taknak pakai buttercream sbb penah terkena buttercream ni cepat cair if over beat. jenuh nk masukkan dlm peti ais bile siap decorate. seriously, mmg sedar basic frosting still weak. waktu first baking class dulu cikgu tak ajar sgt how to make ideal frosting. ok takpela.. mission 2010 adalah belajar betul2 pasal frosting since basic cake insyaallah dh kire bolehhla..


ok, back to main story. aku kan rajin ulang alik khin hin (cake supplier). then, sorg staff situ ada borak2 kat aku pasal krimwell. dia kata krimwell ni bagus as subsititute butter and sgt recommended to those yg nk buat theme putih. kalau pakai butter mmg akan jadi kuning even kalau letak color pun jadi slack sbb based dh kuning. kire tak pure la color nnti. even tak confident aku try jugak sbb kalau tak try mana nk tau jadi ke tak...


seriously minggu ni mmg hari2 baking sbb ada yg request, tak kisahla tido jejak 1230++ hari2. so, i consider repeat order from same people as a good sign! alhamdulillah, dh ada yg noticed :)


orait, let's take a look, few photos behind the scene & this is the recipe


25 cups

laptop wajib ada nk refer technique.. hehe
shortening + krimwell +confectionery sugarpls excuse kekecohanku.. first time bebeh!
light blue + romantic pink for anniversary theme
final result ;)

good exposure rite? hopefully future event, coming Jan & February ni will be better.. amin

4 comments:

fadillah said...

ha'ah. aku pernah dengar pasal creamwell ni. cuma tak pernah cuba sbb aku sangat tak suka makan frosting2 kek. tu sbbt tak pernah nak belajar buat. but, congrates sbb berani cuba and u are one step ahead beb...

yulie elveera said...

ha aa aku pun first time buat. ikut2 mmg tak suka sgt frosting. tp customer suka :). tapi kan krimwell ni different sikit, feedback customer kata sedap! that's why mahal sikit...anyway, TQ!

malyn said...

not bad..nmpak sweet sangat

yulie elveera said...

tq malyn.. i guess boleh la dimaafkan for first timer.. anyway, tq commenting/reading my blog :D

Advertisement

Advertisement