Advertisement

Friday, December 25, 2009

aku dan skincare product

sebenarnya sejarahku dgn skincare product ni agak panjang berjela...


seingat aku, sejak form 1 aku dh mula pandai pakai cleanser. em.. tak silap pakai biore kot. waktu tu biore pun ok dah. janji cuci muka. time tu takde pun problem jerawat2 ni. so combination biore + bedak johnson mmg matching betul la. condition muka yang flawless ni berlarutan sampaila first year kat utm.



masa kat U, mula la menggatal terpengaruh sana sini. ada sekali tu, sorg senior introduce nutrimetics. aku tau bukan salah product tu pun. kalau ikutkan genetik family memang bukan jenis flawless pun. so redha je la


tapi masa byk jerawat ni ada juga hikmahnya. masa ni la ada org terpikat. jerawat pemanis kot..haha. padahal time tu mmg suffer gile ok. siap dh tak tahan, aku guna satu product ni. total cost 800! bila buat skin scanning, confirm mmg jerawat aku berakar. so bertahun2 jugakla kene tahan. paling tak best, muka aku jadi cam tepung gomak. maybe sbb kulit dh terhakis. peh scary!


pejam celik pejam celik.. time nk kawin problem ni beransur hilang. mungkin kesan bedak sejuk yg aku pakai tanpa jemu. ckp jela jenis apa, semua kaler aku penah try. putih, kuning, pink.. mcm nippon paint pulak!sib baik bedak sejuk ni murah.



ok, pendekkan cite. skang ni jerawat bukan problem utama. umur dh meningkat, gen jerawat dah tak aktif kot, sekali sekala je timbul menandakan bendera merah takpun kalau terlebih berangan.


cuma, nk masuk 3 series ni kesedaran pasal kulit timbul sikit2.. last 2 months aku try satu product ni. kes, terpengaruh dgn iklan. tapi ntah, mcm takde kesan je.. facial foam dia je aku suka.


last week usha estee lauder. nmpk menarik tapi takut tak boleh nk maintain. then, lepas chat ngn sabrina terasa nk try biotherm. last2 tak jadi sbb bile calculate, total cost je dh dekat 500! . em, definitely not now.


maka, kuheretkan kaki ke body shop. dulu2 penah gak try tea three masa byk jerawat. then, masa muka oily try seaweed. nk kata bagus sgt entah, tapi compact powder dia aku suka gile. dh 4 tahun pakai. so, bile borak2 ngn SA, why not aku try vitamin E punya range? betul jugak kan.. dhlah skang ni mmg concern nk eliminate previous spot. skang pun muka tak oily sgt, so boleh kot. harga dia pun reasonable for normal size.(tu yg penting.. hehe)



ok, after sebulan pakai nnti boleh buat review..

starting pack : rm69




14 comments:

okinokiyo said...

yulie..
aku rasa muka aku lgi teruk dr muka ko..tpi aku jenis xtukar2 kot.apatah lgi scan2 ni.stick pada yg satu huhu..

tpi bodyshop yg compact powder tu pun aku suka..

yulie elveera said...

mai, aku kan gatal.. tapi kalau Vitamin E ni bagus, i promise.. aku takkan tukar2 incase duit byk gile leh pakai Clarins or SKII (mission impossible.. haha). Eh, compact powder dia mmg aku sukaa gile sbb tahan lama..

N I N I E said...

vit E ni akak dah tak pkai.. dah upgrade sket ke white range tu.. tp dont misjudge, white range tu bkn utk putihkan kulit, dia utk radiance kan kulit & make skin more moist..

sbnrnya kulit kite ni klu kering (kurang air) akn jadila mcm2 mslh, like kusam la, kering la.. jadik utk moist kan kulit, di samping minum air byk, kenala bg skincare yg bleh contribute air kat kulit..

so far pakai yg ni, mmg beshh.. akak masih pakai yg basic.. ingt nk tambah lg bbrp produknya mcm serum, utk mata & UV..

ps.. vit E tu better aply serum skali utk kesan lbh mengujakan!

Nanee Hamid said...

err..nk tumpang tergodalah..ahaha..

yulies said...

kak ninie, serum utk apa eh??
nanee..jom jom tergoda sama2.. i slalu tergoda ngn kek2 nanee yg mcm secret recipe tu!

N I N I E said...

yulie, serum tu utk muda remajakan kulit kite ni.. almaklumla, women after 25 yrs old kan kulit dah nak menua.. dia mcm menghidupkan blk sel2 kulit yg dah mati.. lebeh kurang gitu la..

N I N I E said...

btw, bodyshop ade sales till 31st dec nih, sampai 70%! gi la jengah2..

yulie elveera said...

wah, baru ke? last week pegi takde pun. ok.. akan zass ke sanaaa. tq sis!

roha said...

haha..aku pun dh terpengaruh ngan ko yulie & aku dh beli gaks vit E set tu..heh next aim for the serum laks..cam best je rasa pipi ni..

malyn said...

vit E : recommended!

yulie elveera said...

roha, ko takpe mmg dh glowing!
malyn, sejak pakai ni mmg rasa bestt la.. huhuhu tak sia2 aku cuba (eh belum sebulan so takleh kompiden sgtt).. hehe

N I N I E said...

yulie, akk dah jadik member lbh jurang sthun ++, so dptla sms from bodyshop fsl sales tu.. :)

nor_azida said...

yulie aku pun pakai bodyshop before ni, tapi bila kawan aku kenal kan marykay, terus aku stay kat marykay...best sangat barang dia, n leh berbiz hehe..tryla tgk www.marykay.com.my

mazzuana said...

yulie, aku pakai range vitamin E ni....ok la even memula muka aku memang naik jerawat..besar2 tu...tapi lelama ok...mmg bukan utk whitening tapi lebih pada toningkan kaler kulit bagi rata...

Advertisement

Advertisement