Advertisement

Saturday, December 04, 2010

inspired by vs copycat



i came across kak millie's blog and learn so many things .. (ps: actually terharu sgt dpt kenal dgn dia. she's somebody tp sgt tak sombong and share so many tips to us yg baru2 nk berjinak dlm arena business online). sungguh berani org tipu bulat2 pastu selamba published the same product tanpa memikirkan penat lelah org lain. hello, tolong la ye. kalau takde idea, pi beli buku ke takpun google ke then pepandaila come out with our own signature. don't simply cut corners..


actually, when i first started this passion which is a year ago, google & youtube is my best friend. terlalu byk ilmu yg kite boleh dpt & free tutorial. of cos la we should master the basic thing then baru boleh nk add on. but still, masa google tu kite boleh cari inspiration then sesuaikan dgn our own taste.. ingat lagi masa deco aku hampeh gile (skang taklah power pun, but improved kot? *wink*) ada borak2 ngn wawa-gbum yg konon2 aku ni nk buat tagline 'taste comes first' sbb deco burukk gile. hehe.. but slowly i come out dgn style yg nk kata unique sgt taklah tp i can see a part of me dlm each and every cake.


seriously, inspired & copycat adalah dua bende yg sgt berbeza. mcm langit dgn bumi. so, pandai2 la berhemah ketika menjadikan org lain inspirasi kite. dunia ni luas, kalau tgk bebetul.. pandang padang bola pun boleh jadi inspiration. ingat lagi masa pening tak tau nk deco apa, i google cotton fabric. fuhhh! nmpk kain terus dtg idea nk buat kek. so tak semestinya kite buat kek, kite kene google kekkk je.. google la cartoon ke or taman bunga ke insyaallah dtg idea nnti. so, pls bear in mind.. dunia ni luas. jgn sempitkan pemikiran kite dgn cara cut corners smpai frustkan org lain. org penat2 pk, buat research.. kite senang2 je copycat..


ok, nk share one piccas on my first wedding task. masa tu tak penah + tak terpk pun nk buat wedding cake but my long lost best friend bg semangat nk tell me 'seriously, i know u can do it yulie".. so dlm kecuakan aku buat jugak & i use this cake as inspiration;

"inspired"

mine

alhamdulillah, walaupun tak perfect mana tp cukup buat aku terharu & tido dalam senyum :)

think big, jgn amalkan Plain CoPyCat!



7 comments:

SOHO Mama said...

Yulie, K.Millie rasa terharu :)
Anyway, apa you buat memang betul. We are so blessed to have WWW now! Apo nak semuo ado :P. Pilih je yg mana satu yg nak dijadikan inspirasi atau rujukan, kan? You're on the right track :)

BTW, Yulie nye kek sini jauh lebih cantik dari yang inspired tu. See? If we try hard enough, insyaAllah boleh. *mgkn sesiapa yg suka shortcut2 tak suka 'try' & 'hard'* And the cupcakes are beautiful too. You're so right..less IS more!

Keep it up!

IzzyB. said...

Hang punya kek jauh lg cantik weyh...dahsyat2.

Btw, bg aku kalo inspired pun, innovate la skit dr tauke asal. Br la nmpk effort. Ada customer aku mmg nak bulat2 mcm dia tgk kt blog lain. Then aku, mmg akan minta permission dgn owner if customer insist tiru bebulat.

Tp recently aku kna, ada org kat fb tiru bulat2 write- up kat blog party biz utk kedai dia. Mmg low abis lah....tukar price jek. Sabar je lah...

Wawa said...

itu yang orang selalu buat. unethical betul kan.

so far kau punya mmg nampak unik la sbb macam lain dari yang lain. ehhe.

btw, aku ada benda nak propose kat kau. :))

nanti la kalau kau online.

Yulie Elveera said...

kak milie,
itula punye penat kite pk, pastu kite cuak2, pastu try and error skali org tu tiru bulat2 then published. punye la takde etika. kot nyer pun nk tiru jgnla dok publish tanpa rasa bersalah. peliknya org tu 'somebody pulak' siap masuk tv & paper..
anyway thanks for your moral support. skang ni rasa mcm bermakna je buat bende2 yg kite minat.. hehe.. btw, i mmg admirer your creation.. hopefully someday leh jadi camtu jugak :D

zam,
:)

gubum,
aku nyer biasa je, actually aku tak reti main ngn icing sgt, maka aku pk cara nk cover weaknesses tu. so by putting something aku rasa leh cover & kene lak ngn taste aku sbb simple. hehe

N I N I E said...

yulie, dah baca blog akak tu.. nice blog, nice deco, i mean bisnes dia..

tp sian betul, ade jugak org yg tak tahu malu buat gitu ekk.. every single thing smpi reben pun nk tiru, adehhh!! ade "short" sumwhere ke CC tu? rasa org tu mmg nk cantas akak tu, she has to do sumthing bout it..

SOHO Mama said...

I baru terbaca komen Ninie ni..

I dengan CC start biz pun lebih kurang sama, 6 years ago. Tu lah yg lagi terasa tu..satu lagi..dia jiran I! Sgt dekat! Hu huu..mana tak terasa kan?

Kalau nak cari riben yg dekat2 sama/dari manufacturer yg sama..mula2 bengang (sebab tema dia tak sama tiba2 ada pulak mcm I punye) BUT taking MY box, ambik gambar & letak kat blog dia..tu dah melampau lah kan? Sebab tu yg I pendam bertahun akhirnya ditulis kat blog jua.. :P

Yulie Elveera said...

kak ninie,
satu je, saya rasa sape nk bisnes kene semat dlm hati 'etika bisnes' baru boleh bisnes dgn aman damai

kak milie,
i setuju sgttt u tulis. pasni takleh sukati2 kan. you tak saman dh untung. so biar jadi pengajaran seumur hidup

Advertisement

Advertisement