Advertisement

Thursday, June 10, 2010

Story Behind This: My First Big Project



then, my real journey begins ..


We never know each others until one day i post strawberry cupcakes piccas which ordered by Dian Ramli. SO, the real connection comes from Dian. Thanks Dian (i hope u feel better right now & i always pray for your happiness..)


Mula2 kami berdiskusi, siang2 aku bgtau dia. 'I Tak Reti Fondant', sbb normally ramai pengantin nk fondant. Aku Hanya seorg ButterCream Survivor. Peliknya dia bgtau dgn jelas dan terang:


Kak, sy mmg taknk fondant. sy nk buttercream yg sedap & friendly taste!


Ok, selamat. maka kami berhubungan hampir dua bulan. bincang itu & ini. sama2 share kecuakan & hoping the best for this wedding. Seriously, aku terasa bahangnya seolah-olah aku pulak yg nk kawin!


Call me an emotional cake maker because i really did!


Dealing with her is super easy, dia memahami apa yg aku rasa & we share the same interest. I try harder menyelami apa yg dia rasa & translate dlm kek! mcm fairy tale. Tapi tula realitinya. I join basic class and surf a lot because i realized, i'm a new comer. sgt2 new untuk handle this big task (pada aku la.. hehe)



Everything finalized (theme, details criteria & concept) on 13th May. Classic Wedding Cake with Touch of Nature.. i feel mcm wedding cake planner pulak :p (yeah, tgk ally mcbeal dh smpai!)



I started this first big project on thursday, wedding cake completed on friday & cupcakes pagi2 sabtu. Deliver sabtu petang & wedding on Sunday!



For fresh flowers, i provide fresh red roses & baby breath purple. It just like my dream comes true. Teringat dulu2 kawin beli kat Kim Seng je, hehe. tak sangka skang provide customized cake for others.



Thanks dear hubby sbb dia pun bz buat photoshoot & prepare sticker & video montage. bab adun kek je dia tak buat.. hehe.


If notice, i use similar concept mcm cake noreen cuma kali ni add simple swank. tak taula, sgt cintakan cornelli lace. tapi janji, lepas ni kene guna fresh ideas sbb i want them to feel special, & unique. maka tak boleh repeat design unless ada strong request...




macro shot. thanks hubby! i love u (eh, tetiba lak.. haha)
mcm diamond :)
DIY cakestand, created by my x-colligue siti sarah. thanks dear! tak sia2 kite berangan selama ni..
cupcakes hantaran (25 pieces)
cupcakes makan, 50 pieces
others: 100 pcs (cupcakes makan2 for both families)
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
;
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

final output (pic dari pengantin, complete with fresh red roses & baby breath),rasa nk nangis.... sayuu. i can't believe it!


9 comments:

hajja said...

Congrats!!!!
I support you.
aku selalu confuse accesory kek boleh makan ke tak?

roses tu sah tak boleh mkn kan?

Anonymous said...

http://mysugarclass.blogspot.com/

LITTLE DEWA said...

congrats yulie! walaupon dh slalu mengexpress kekaguman, masih lagi nk ckp yg saya SGT kagum!

hish... mmg kene rase lah cake awak ni...

hmmm... bulan 1 SIL saya nk kawin... kalau ade rezeki kiteorg nk sponsor lah cupcakes + wedding cakes die. nnt kite confirm ek... tp, buleh ke deliver ke rawang? xpon kalau jd, i soh my FIL tgu u kt OBR sg buloh ke... eh?

Iirakuu Miiraii said...

yulie,
well done! aku ade request ni. tolong la master kan fondant ye! ehehehehehehe.....

kak Awie,
Saye dah penah makan cupcake yulie. sedap. i suke vanilla + lemon. sedappppppp.

Azrey Rozie Eiman said...

bravo!

lela said...

waaaa kekaguman gile ni...

zamnzara said...

yulie!!!! awak dah lg advance dr kita tau. hr ni baru nak wat wedding cake 3 tier utk esok.....skrg tgh nervous gila!! x sure lg nak wat fondant ke buttercream cos customer bg theme color, yg lain frestyle jek.

yulie said...

hajja,
roses gula leh makan tapi keras la. roses idup takleh makan tp if nk makan gak, jgn sembur racun serangga :p

kak wie, em if rawang tu wat masa ni tak kot sbb takde runner. hehe. tapi kalau nk jumpa di exit berdekatan cth senawang maybe boleh consider .. anyway, thanks for supportive comment :)

ierra,
tah bile aku nk belajar fondant even design fondant dh ada dlm kepala..

kak rozie,
thanks dear ;)

zam,
kite minat la buttercream tapi ada fondant touch. ah surely you can do it la. dh siap upload gambar tau, leh jadi inspiration.. hehe
kite masa mula2 nk accept offer ni pun cuakk gile. hari2 cuak. tapi bile dh siap rasa .. RELEASEENYAAAAA

♥ a i z a ♥ said...

yulie..

aku sangat impressed...
aku sendiri tak mampu buat camne ko buat..
bravo...
kepingin sangat merasa cupcakes ko nih

Advertisement

Advertisement