smlm angin nk masak dtg. tak senonoh betul kan bile dtg angin baru nk masak. ff lain cerita la sbb every day kene masak. yg aku maksudkan adalah food for adults.
pung pang ping pang pung.. siap food for dinner. jimat! sedap (kot? haha) n paling best hubby buat dialog "dh lamaaaa awak tak masak camni..." :p
alkisah daun kunyit : konon la dgn semangat pi petik daun kunyit nk masak lemak labu. skali labu dh busukkk daaaaaaa. sape suh peram lama sgt dlm fridge! haha. pastu nk masak smbl udang malas pulak nk prepare cili kering. tetiba idea dtg, udang sambal minang! campur ngn daun kunyit.. aduiii marvelles i tell you! huhu
nk share ni resepi tetiba dtg kat kepala sbb mcm senang + sedap + sesuai utk org2 malas cam aku.. hehe
udang : sukati la bape ketul. (make sure ekor buang nnti sia2 je kene sound .. hak hak hak)
**blend**
big onion seketul (potong 4)
cili merah besar (4 ketul)
**racik or tumbuk**
halia
serai (sebatang je)
bawang putih 2 biji(ketuk2 je)
cili padi merah (5 biji.. utk pedas! hot hot hot. kalau blend ilang keaslian manis cili ni. cili pun boleh bg rasa manis tau jgn main2.. hehe)
cara2:
panaskan sikit minyak, tumis bahan racik/tumbuk tu smpai naik bau..
then masukkan bahan blend, smpai naik bau..
masukkan udang..
2 sudu sos tiram,
garam secukup rasa,
masukkan daun kunyit..
agak2 udang tu masak.. boleh diangkat. sesuai dimakan bersama nasi panas & kubis lemak & tempe goreng yg segar dari batu pahat.. hehehehehe..
keburukan: makan bykkkkkkkk!!!!!!!
**blend**
big onion seketul (potong 4)
cili merah besar (4 ketul)
**racik or tumbuk**
halia
serai (sebatang je)
bawang putih 2 biji(ketuk2 je)
cili padi merah (5 biji.. utk pedas! hot hot hot. kalau blend ilang keaslian manis cili ni. cili pun boleh bg rasa manis tau jgn main2.. hehe)
cara2:
panaskan sikit minyak, tumis bahan racik/tumbuk tu smpai naik bau..
then masukkan bahan blend, smpai naik bau..
masukkan udang..
2 sudu sos tiram,
garam secukup rasa,
masukkan daun kunyit..
agak2 udang tu masak.. boleh diangkat. sesuai dimakan bersama nasi panas & kubis lemak & tempe goreng yg segar dari batu pahat.. hehehehehe..
keburukan: makan bykkkkkkkk!!!!!!!
7 comments:
mcm best je...nak try la.lgpun simple,sesuai dgn saye yg PEMALAS ni. =)
dian, akak pun mals skang masak. tau nk makannn je.. tapi combination halia, serai ngn daun kunyit ni marvelles la. hehehe
tu lah kau, asyik bake jee
sdapnye udang
tapi xde cili merah la pulak..
if nak nampak lauk kau debom, pakai pinggan yang sama semua
hajja, pinggan cun2 semua kat camelia. haha.. ni amik je MIL punye
nanee, cili hijau pun boleh tapi kaler tak serata la
a while ago i ada buat sayur lemak tu. tak sangka senang sgt2 and sedap plak tu!
Post a Comment