Advertisement

Tuesday, February 23, 2010

tips membawa susu frozen & baby meal ke rumah baby sitter/taska

:

special entry for my best friends a.k.a new hot mommies (r & f) yg minta tips.


i) tips mencari baby sitter ;

pregnant 6 months dh start survey. tanya2 org sekeliling esp officemate. luckily dulu x-colligue ni selalu outstation ke libya & saudi (project sana), so dia selamba je tinggalkan anak dia ngn my current baby sitter. risik punye risik, baby sitter ni wife army yg sgt penyabar + mmg jaga budak sejak azali. so kesabarannya memikat kami suami isteri, lantas ku booking dia seawal kandungan 7 bulan , siap bg deposit. at first dia taknk pun deposit tu, tapi kami ikhlas bagi sebagai duit tanda.. then, ada jugak visit dia berkenal- kenalan.


once ff lahir, call baby sitter. then abis pantang ada balance cuti, aku wat sesi trial & error. means aku hantar pagi separuh hari (masa ni air mata berjurai2 + 1001 nasihat kat baby sitter, biasala first timer mommy!) waktu hantar ff. mula2 hantar pagi, pick up tengahari. then esoknya, hantar tghari pick up petang. bukan buat sistem je kene ada trial n error :p

brg2 pulak, buat dua copy.. so senang la 2-2 tempat ada. rocking @ buai, toto, besen mandi.. etc.. apa2 hal kene discuss dgn baby sitter dulu. takut penuhkan ruang rumah dia pulak nnti :p. mesyuarah first!


ii) tips membawa susu frozen.

bab susu, bukan semua baby sitter/taska nk buat keje remeh. so awal2 kene inform dia/discuss. aku bgtau baby sitter kalau boleh nk bagi susu badan. cuma silapnya tak cukup google, so hanya dpt bg 6 months je. kalau ku tahu sejak awal2 dlm pantang dh simpan stock sbb masa tu susu sgt byk! .. so waht i did, pi opis pump then masuk dlm botol2 kecik beli kat momslittleone then put dlm freezer. anyway boleh jugak masuk dlm liner or apa2 sterile bottle yg confirm kebersihannya. balik keje, transfer masuk dlm cooling bag.


flow dia camnie :


pump @ ofc --> freezer ofc --> cooling bag --> freezer rumah --> avent bottle warmer --> ready to use!


baby sitter tak complaint, sbb senang je keje dia. on bottle warmer, masuk bottle feed then terus bagi. aku jugak bekalkan susu tin incase tak cukup & air masak + air panas dlm thermos. kalau boleh takmo susahkan dia, biar kite yg susah.. hehe. alhamdulillah, everything mmg smooth except every monday, ff sure monday blues sbb dh syok bf kat rumah tetiba kene feed dgn artificial teat lak. hehe. jenuh gak kami cari alternatif. cari bermacam2 jenis puting, coklat la leper la sbb yg avent tu ikut mood dia. last2 ok....



iii) tips membawa baby meal


ini lagi satu pening kepala. masa ff awal2 5 months konon2 try la bg nestum. nestum kan senang transfer dari tin terus ngap! oh, my darling ff tak main instant food rupanya. masa first try, mlm tu terus sakit perut memulas2 mengamuk2 mengaum! .. huhu. punyelah cuak first time parent ni. terus merempit ke pantai jumpa paed. so, free2 kene consult. dr yg sweet + young + fab tu ckp 'u masakla.. simple2 pun takpe as long as natural food. sian baby tau', kalau pi mana2 pun angkut skali rice cooker esp tempat yg susah nk cari baby food mcm tiara dulu!


so sejak dari aritu aku mmg bgn pagi masak. masa ff kecik, mcm2 la aku try. time tu dia tak cerewet. so tempe, labu, segala vege, fish, chicken aku bg. cuma masa awal2 tu kne ikut rules '3 days' . mula2 aku wat porridge kosong je. masak nasi smpai lembut pastu blend halus2. so once dia leh terima, start 6 months baru ku cuba bermacam2 resepi. puas hati!


flow :

masak porridge --> masak lauk asing --> blend well --> masuk dlm 2 bekas. 1- ala2 thermos, satu lagi tumbler (aku pakai brand tupperware).
boleh jugak nk masak sekali nasi + lauk. buat mcm bubur lambuk. sedap gak!



aku inform kat baby sitter, yg dlm warmer tu utk pagi yg satu lagi suh dia masuk fridge. petang nk makan, panaskan either dlm bottle warmer atau dlm periuk dia. then, suap! senangkan?


bila ff dh besar, aku still masak hari2. cuma kali ni dh senang la. aku bekalkan dlm tiffin. cukup pagi & petang. tghari selalu dia munch biskut2 or roti. & dinner lagi dgn mama (ff ni makan byk kali tapi takmo gemuk! hahaha)



so far, mmg puas hati anak makan natural food & masakan tgn mak dia. tu sbb kalau balik meeting yg g*le kol 2 pagi pun aku sure drive balik. cuma kalau weekend tu or di saat2 dia mengalami kebosanan, drive la pi mcD or mana2 restaurant yg memenuhi selera dia.... budak2 pun tau bosan & sometimes craving for something!



to my darlings r & f, working mom can do it too!! good luck bebeh!


:

8 comments:

lela said...

bilelah nk tambah 'L' n 'S' lak(lela n shima)...heheheh...
aku slalu prasan opismet aku dok slalu pam susu kat surau ni...pastu derang simpan dlm fridge...hehehe...comel je simpan dlm botol2 kecik...

yulie elveera said...

lela, insyallah coming soon. aku doakan dari sini :)

r said...

tqqq yuliee lebih clearrrr..dlm phone peninggg nak ingt semua steppp..okkk tqqqqqq..

r said...

tqqq yuliee lebih clearrrr..dlm phone peninggg nak ingt semua steppp..okkk tqqqqqq..

Ijan said...

Kite pon nak belajar masak baby food jugak la...

yulie said...

r, reminder utk aku gak for future baby nnti. hehe.

ijan, peh kalau ijan masak mesti marvelles! silap2 leh buat book guideline nnti. ijan, i support u. buat menu baby pastu marketkan buku tu. amacam???

♥nrina♥ said...

aku tak penah perah2 susu ni..ntahlah tak paham sgt dan terlalu was2 dgn cara penyediaannya..maklumlah org cerewet ni..

sib baik skrg tak keje so leh susukan baby sepenuh masa..dulu seksa sbb masa rehat aku kene balik rumah susukan baby..letihnye..

noniey said...

wah salute ah kat ko yulie.. aku ni kan.. memang selalu masak kat anak aku.. tapi masak malam2 ah.. lepas tu masuk dalam fridge.. pastu aku ni plak anta kat nenek sedara.. one day tu masa aqil dah umur setahun lebih, dia cakap tak yah lah masak..dia bagi makan apa yang dia masak je.. terus aku stop masak tuk dia.. tapi bila baca entry ko ni, menyesal lah plak.. air tangan ibu tu penting kan..

Advertisement

Advertisement