Advertisement

Monday, January 25, 2010

wedding cake frosting : recipe

:

marvellous recipe, perfect for wedding!


source : allrecipe.com

Ingredients

  • 1 cup butter or creamwell
  • 1 cup shortening
  • 1/2 cup milk - i use full cream milk
  • 2 teaspoons clear imitation vanilla extract - aku guna vanilla essence biasa
  • 8 cups confectioners' sugar - i used 6 cups

Directions

  1. Cream the butter and shortening together until smooth. Gradually add the sugar, milk, and vanilla extract. Mix until smooth.


For cake base , sila guna resepi yg kukuh sikit sbb icing ni dh berat. u're free to use any recipe yg dh sebati dgn diri masing2. make sure pilih resepi yg dh familiar (so taklah pening pk based cake, sbb nk mendeco frosting je agak terkial2 & memerlukan kesabaran. i use chocolate cake recipe. carrot cake or banana cake pun boleh!



oh lagi satu, utk wedding cake ni aku pakai 2 cake. mula2 nk pakai satu je tapi rendah lak & tak cantik. so i baked 2 biji kek, potong ratakan & buang bahagian gelembung .. tgh2 lapis chocolate ganache (pengantin pun nk kek yg berseri & rasa yg sedap!)


chocolate ganache simple (cost effective! & sedappp):

1 cup cocoa
1/5 or 1 cup condensed milk
3-4 tbp oil or melted butter..

mixed well (direct fire or double boil).. let it cool then sapu kat tgh2 chocolate cake. bila dh sejuk baru apply white frosting tu




6 comments:

ijan said...

suke chocolate ganache tu.hehehe... memang sedap! tp stok susu pekat kite tk banyak. :D

yulie elveera said...

ijan, sedap & murah. kalau ada lebih selalu kite buat jem makan ngn roti.. rasa2 sundae mcD punye chocolate ada sikit2 rasa ganache sempoi ni..

chi chiong kai said...

aku tak pernah ada ahli kutu kuat kelentong. aku main rm100 /mth
setahun 2 kali turn. and akulah mak kutu

yulie elveera said...

hajja, kitorg sape yg liat2 tu mmg takleh join. aku pun main 100/mth
tapi next month main 200/mnth..
& tak berani jadi mak kutu sbb malas nk pegang duit byk2. suka dpt duit je.. hehe

ms ngantuk said...

bilalah nk try buat kek sendiri ni..
btw am so impressed dgn awak handling orders n bab bgn pg. kita masih mak super kalut. memanjang lmbt gila daily. tido awal ke lmbt still liat nk bgn!

yulie elveera said...

kak k, kalau pasal kek sy boleh bgn awal sbb teringat2. tapi bgn pagi nk keje tu hazabbbbbb pulak nk bangun.. hehe

Advertisement

Advertisement