Advertisement

Monday, January 25, 2010

kutu

ni bukan kutu kat kepala, tapi duit kutu..


dh lama jugak aku terjerumus dlm kancah duit kutu. main kutu ni bestt wo, tau2 je dpt duit nnti. dulu masa ofis lama, rasa jenuh nk habis bayar. tu la sape suruh belum dpt duit dh plan nk buat mcm2..


duit kutu ni berjasa sgt. ingat lagi first time main (tahun 2003), tiba-tiba family ada ribut yang memerlukan sumbangan semua. so cepat jelah aku bank in duit sbb kebetulan turn dpt duit. sayu hati tgk mak ayah terharu dgn sumbangan anak dia yg baru keje masa tu. aku sayu jugak sbb baru terpk nk beli something. takpela, rezeki lain kali.


dua tahun main kutu, aku stop kejap. yelah konon2 baru kawin, pastu mcm byk bende pulak nk setel. so kutu ni dipinggirkan buat seketika.


tahun lepas start balik dgn opismate baru. syok gile masa turn cabut undi utk menentukan angka giliran. siap masing-masing berdoa sungguh2.. ok, masa tu aku takde set nk beli apa2. so bestlah dpt duit terus simpan dlm Tabung Biru. 12 org join, so setahun la baru setel


diam tak diam. bulan dia habis dh prev circle. tapi kami tetap nk teruskan. kali ni 5 kepala je. so cepatla sikit dpt duit. tak payah cabut turn. cuma kali ni dh tau nk beli apa.. dana tambahan utk si camelia.


kesimpulannya: besttt main kutu kalau semua jenis cepat membayar! silala pilih ahli
kumpulan yg cergas2 & bukan kaki liat atau kaki kelentong.. hihi


*

7 comments:

Iirakuu Miiraii said...

Aku kt ompis lama dulu adela jugak main kutu ni. Nak jadi citer, beberapa org benti keje.jenuh jugak nak kejar suh bayar. Pastu ade pulak sorg tu, jenis berhutang sane sini. Dah benti keje langsong wat xtau je ngan hutang dia tu. Nasib baik mase dia benti lum turn dia lagi.
So aku ngn kwn2 lain decide amik ke duit kutu dia tu wat baya hutang kwn2 lain..
Mengamok budak tu! Tapi ape boleh buatkan..kalo bg dia semua duit kutu tu, belom tentu dia nak baya hutang kwn2.
After that dah takde main dah.
Teringin gak nak main balik..

yulie elveera said...

iera, nasib baik aku tak penah main dgn org2 yg liat.
tapi syokkla main ni. rasa mcm dpt duit terpijak lak.. hehehe

Nanee Hamid said...

aku pnh main kutu. mak aku yg handle. amik turn blkg2..so xrase terbeban membAyar.hahaa..

mcm yg mak aku handle, main ramai..so sebulan 2 org yg dpt. meaning, syer la..cepat jek abeh turn..xde le jenuh tunggu =)

yulie elveera said...

nanee, next month kitorg main pair. satu group 400 (2 kepala). 5 group so dptla 2k.. cepat abih. yg bestnya, sape punye turn kene belanja. tkla mintak mahal2. lepas breakfast jadikla.. fun!

malyn said...

aku main gak..aku main gak..
memang tak miss every year sejak kj pos ni
purposely utk bayar road tax kete..haha
so memang dh chop turn bulan mei la.hubby aku pun join,tp dia request utk bulan sebelom raya..leh aku tumpang sekaki ;p

yulie elveera said...

bestkan! yelah kalau simpan sendiri tu lain cite.. tapi main kutu ni dia punye 'syokk' ada lebih sikit!

fadillah said...

yulie...kitaorang kat office ni main gak. pstu siap ada yang main lebih dari satu nama. tp mcm bagus gak sbb mcm kita simpan duit secara tak sedar.walhal samer jer sbnrnya kalau smpan sndr. tp simpan sdr ni kita kurang displin skit kan?

pastu bleh berangan nak beli apa dgn duit tu. pernah gak kitaorg main kutu tupperware. nak beli rice dispencer tu kalau sorang2 cam mahal. so...solutionnya..main kutu..syok....heheheh

Advertisement

Advertisement