Advertisement

Wednesday, May 04, 2011

Blueberry Cheese Cake

my very first attempt making blueberry cheese cake, i mean REAL blueberry! yg dulu tu cheating lebih sbb buh blueberry as topping je.. blame me sbb tamak nk buh semua blueberry yg ada.. so ada crack sbb texture blueberry ni berat.. yes, i use blueberry filling so berat lebih...



baked n chilled: naked version

actually for this cake kan, i still maintain the basic cheese cake recipe (masih pakai oreo crumb). cuma part blueberry tu i buat dua portions. (i)mix blueberry dgn cake batter (ii)selambaland put extra blueberry filling kat top of the cake before bakar


kesimpulannya, keberatan blueberry tu buat cake crack! sbb texture cake kene kacau. then how la dia nk destined to be together??? hadoii.. tu la tamak lagi. since my cheese cake batter adalah ringan, so bile kite buh anasir blueberry ni dia jadi berat n tak dpt menampung. haru!


emergency bake up plan?? luckily si customer ada request nk coklat cair meleleh. bertuahhhh!! jadinya si coklat cair tu jadi agen yg glued cheese cake yg crack. ala2 plaster kot? cuma kali ni chocolate plaster.. gugur jantung japp. see, bukan senang nk senang.. terpaksa deal dgn kecuakan n jantung yg tetiba beating fast.. i mean, REALLY fassttt!


but end of the day, alhamdulillah, feedback customer; yup...lembut sket, cair di mulut...takyah susah2 nk kunyah tp alhamdulillah, masih sedap sampai tak cukup...huhuhuu


hilanggg kerirsauan but still, lesson learnt! final output? ala sama je ngn version coklat meleleh YBTC (kindly refer pic kt atas). maybe, it's about time la nk venture bende baru.. r&d! r&d! r&d!


*i have something in my mind.. ye, skang misi nk bake improved version of blueberry cheese cake. nk design ala2 toooottt.. tak boleh ckp lelebih nnti tak jadii :P .. so, wait n see je la ;)


:

1 comment:

Iirakuu Miiraii said...

iskkkk lama tak order kek/cuppies ngan ko ni yulie.....

Advertisement

Advertisement