Advertisement

Thursday, November 11, 2010

healthy life style - baru nk insaf

I'm not a good role model. apatah lagi good person yg mengamalkan cara hidup sihat. i didn't exercise, tido sukati & lately makan nasi dgn bertambah2 (reason: i took light breakfast, lunch tak amik pastu malam makan lewat dlm kuantiti yg bykkkk!!). so considered mmg tak healthy langsungla


Naik sekilo ok lagi, naik 2 kilo rileks lagi. but recently, when i weight myself terkejut beruk sbb dh naik 5kg!!!!!!. no wonder la pipi makin gebus + baju dh rupa sarung nangka. so, when my sil offered me PB with very gooooooooooooooooood offer (offer adik beradik. tenkiu kakak. i love youuu la!), without thinking twice, i grab the offer. insyaallah, i will get my PB raya haji ni. but that is not my main concern. PB, PB jugak. exercise wajib dibuatttt..


I strongly believe that my life style mmg teruk skang.haha. makan nasi byk + tido lepas makan. i'm not blaming cake. that's why i'm not compromise dgn kualiti bahan2. i use the best milk, corn oil (less calory)/real butter, brown sugar, the real chocolate (bukan coklat biasa2 yg berlemak2. i use dark chocolate) & lagi suka buh fresh fruit. huhu.. that's my main concern.


The real reason, since dok sendiri, i cook frequently. so silapnya aku buat camni:
cook + kemas2 , berangan smpai malam hari + makan nasi banyakkkk + tido =mana tak gemuk kan. dh makan tidooooooooooooooo


So, starting yesterday. mcm tersedar dari lena sbb baby sitter start perasan aku dh berisi. haha. bagus gak org tego. so impact dia kuat sikit. klau tak buat rileksssssssssssss je..


Lagi satu tang exercise. last exercise adalah pada 3 tahun lepas. dasat kan. so semalam, jeng jeng jeng.. aku ni kalau dh semangat mmg dasatt la kan. i took my own initiative workout at home. senang rupanya (kalau tak malas laa.. haha)


  • mula2, balik umah terus singsing lengan. sapu seluruh rumah, takde vacume2 ni. haha. bila menyapu konon2 nk gegarkan otot2 badan la. so lepas menyapu, naik tangga pulak. tingkat atas je lom fully kemas.. amik ko, berderab2 angin keluar. nmpk sgt badan penuh dgn udara2 yg tidak sihattt!
  • after kemas, basuh baju lak. 2 bakul you! terasa cam body builder ..
  • then, mula la on wifi
  • ku hangkut laptop ke kitchen (my fav place!) then click youtube
  • pilih je video mana yg berkenan
  • warming up, then mulakan activity. haha
  • i took 30 mins for first trial
  • ff dtg jengok & selamba je gelakkan mama. hahaha. mungkin dlm hati "apa kejadahnya mama aku ni tak penah2 buang tebiat"

tak caya? meh tgk


kan ke muka pelik gelakkan mama tu? anakku syafeeqa adreanna, sila bg sokongan moral! kang yg cun mama awakkk jugakkkkkkkk (buwekkkkkkkkkk!)


pagi tadi from 5*.9 turun ke 5*.2 . good sign ke poyo? hahaha.


quote of the day " let's exercise.. pilih light2 exercise dulu supaya badan tak kejung pasai terkejutt kan. haha. dh biasa kite amik arabic belly dancing.. FUYOOOOOOOOOOO!"


oh oh.. lagi satu nk share, i watch this video clip almost everyday. inspiration konon (ke berangan?. lalalalalalalalalalalala)


eminem gile six pack, rihanna body meletopsss (aku tak aim gitu wey. ilang akal ke nk body cam rihanna? haha. aku hanya ambil semangatnya jee.. :P)


4 comments:

dhr said...

caya la kak! saye terus terpengaruh...skg jugak saye bukak youtube!

Mrs. chik said...

hHAHAHA lawakk weii bab hang mula2 singsing tangannn aku sgt lah boleh bayangkan hang mcm dolu2.. haha yg lawak sekali bila dah siap mengemas hang exerciseee hahah yg tuh lawak mmg aku rasa ada sedikit poyooo, wei hang tau tak dulu masa dlm pantang ko selalu pesan aku jgn minum ais, pastu dlm bulan lepas aku mcm terkepunan air ais and coklat padahal aku ni dr dulu bukan jenis minum ais, maybe sbb masa hang warning aku, aku eksyen sbb kata dlm diri yg aku takkannye..pastu nampak lemak kat perut teruss cuak, esok terus pakai bengkung, la dah ok skit..wei aku nak jadi mcm rihanna ok apaaa?

Yulie Elveera said...

dian,
wat masa ni mode poyo akak masih on. haha. mlm tadi kemas tingkat atas lak.. kui kui

rok,
aku mmg poyo beb. haha, bila semangat2 aku ingat hang. okla, mode rihanna la. haha.. pagi2 ni aku on radio kete terus kuar rihanna. tau2 je aku tgh admirer dia. aku dok umah sendiri terus terleka sat. ni yg baru nk terhegeh2 kembali ke pangkal jalan.. wei hang kurus gile babeng aaa.. takpe, aku akan teruskan usaha. dah 2 hari sit up mcm org meroyan.. hahahahahaha

N I N I E said...

caiyok caiyok!!

akak pun sedar lately makan byk.. pagi2 bgun buat susu aqram pun bleh turun dapur cari roti!! haha..

tp ade satu pangai akk, klu tak dpt ape yg nk makan, selagi tak dpt makan tu, selagi tu perut ni rasa tak puas makan tawww... uih bahye bahye.. nsibla somi memahami, huhuhu...

i ngidam baguette!!

anyway, ade menarikss tu PB.. kang update heh.. ;)

Advertisement

Advertisement