Advertisement

Wednesday, September 01, 2010

Behind The Scene - Baking Barbie Cake For The First Time

ok, maybe bg org lain making Barbie Cake ni takde apa. but not for me yg mmg tak terfikir nk buat in this short time sbb sgt2 tak confident. until one day i received email from someone who encourage me to bake this kind of cake. siap bg link for reference. ahhhh, sgt supportive!

seriously, mula2 mmg takut nk terima. so i discuss with hubby, why don't give it try dulu. since di bgtau 3 weeks earlier, then ada masa nk study. walaupun mula la aku tak senang duduk. hari2 fikir, boleh ke tak? boleh ke tak?. maka, bermula la sessi mencari brg2 kelengkapan. special pan, special kotak & smpai masa cari the main actress iaitu barbie doll.

pan - checked, kotak pulak problem since kotak2 ready made semua tak boleh fit kek ni. kek ni kembang + tinggi. aduiii.. risau kembali menerpa. last2 the day before baking time, zass ke jusco and jumpa kotak idaman. but suddenly, aku fikir. buat apa nk beli kotak kertas2 and at the end tak boleh recycle. Finally, i found satu kotak yg sgt2 multipurpose.. jeng jeng jeng. akan direveal sat lagi..

kek ni mmg sentimental. nk tau kenapa? sbb baking masa proses pindah rumah. hehe. i bake this cake using old oven but decorate kat camelia. the best thing, boleh decorate mengadap cermin. mirror mania katakan :p

lepas bake, dok risau nk keluarkan dari pan pulak. satu hari pening. first timer, what do u expect?? .. alhamdulillah, berkat nasihat sifu (kak faridah) berjaya aku kuarkan kek tanpa kecacatan. cuma, kek ni tak boleh nk moist sgt sbb takut melekat. that's my biggest problem. maybe ada cara lain which i need to do further research nnti2....

so, tak puas hati. nk jugak buat kek ni sedap, i pour choc ganache kat half of the body. then chill it one nite before decoration part. nk buat baju je take me 3 hours. ngeeeeeeeeeeee.. see, complicated kan? hehe. maybe aku je kot yg complicated. org lain sure senangg jee nk buat . hihi. almaklumla, sy budak baru belajar :p

cite sedih, masa dok risau-risau i accidently terover -cutting body princess ni. blame me, tulah kalut sgtt. actually ada proper princess kat bakery, senang cucuk je. tp rambut tak cunn! so i took my own initiative buying another princess kat mall. rambut cun cuma next time kene be extra carefull la! kene calm down sbb if baking innervous mode, jadilah bende bukan2. cthnya, a barbie princess without waist :p


thanks to kak jun sbb berani order & being so supportive. kalau kak jun tak bg challenge ni, smpai la ni aku tak berani & tak percaya aku boleh bake.. terharunya dgn apa yg kak jun buat & i will definitely put her name in my wall of fame. actually, aku mmg happy sgt sbb since i jump into baking world i found so many people with good heart. mmg terasa jalan yg ku pilih ni, jalan yg benar. jodoh yg kuat.. the time i delivered this cake in front of her house, tgh muka2 excited anak2 dia hilang lenguh2 tgnnnn.. alhamdulillah :)


uncensored version! huhu

special box. huk huk.. boleh recyle tau
cuppies. first bake using my new oven. awwww!
final output. thanks hubby for superb shot!


hopefully friendship yg kita baru bina ni akan kekal smpai bila2..
Thanks Sis!!!!




5 comments:

N I N I E said...

seriously akk takleh imagine how dis cake is done.. dia adelah patung real yg body sahj then di tepek tepung kek heh?? skirt barbie tu mcm not look like cake aje..

maybe sumday akk nk order ni juge ler.. hehehe

ms ngantuk said...

oohlala lecehnya nk buat kek ni..i think org2 yg bake to serve others must be really passionate about what they are doing :)

yulie said...

kak ninie,
buat cake cam biasa tp loyang dia bentuk skirt. huhu. masa bake la challenging sbb dia punye surface dia tak serupa. just imagine bentuk skirt. so even tepi dh masak, tgh dia lambttt gile masak. so api tu kene sat2 tukar atas bawah. kalau tinggal sure hangit! hihi.. lepas bake, challenging dia nk kuarkan dari cake pan. kalau kek biasa, lepas bake kite leh lalukan pisau kan then terbalikkan. tp kek ni sy pakai cake tester bentuk lidi utk regangkan suoaya tak lekat. haha. tu yg gigillll.. lepas tu senang dh. cuma waktu masukkan barbie tu kene carefull pasal boleh jadi episode kek terbelahhhh..
that's why kek ni pricey sbb membuat dia boleh jdkan blood kite up and down :p ..
masa decorate tu dh boleh calm sikit pasal leka + terbuai ke alam lainnn..
sorry panjang lebar sy menceceh. oh lagi satu, proses nk bawka tu pun scary pasal kek ni tinggi. tu sbb beli kotak felton. kalau sape2 buat bisnes kotak pun bagus. sure kitorg order. kek kawin pun byk tinggi2 tp nk cari kotak sgttt hazabbbbbbbbbbbbbbbbbb

yulie said...

kak kay,
org bake ni dia mcm kene ada feel 'high' sikit masa bake. so taht tak perasan 3 jam dh berlalu..
tp i think, sape2 nk buat bisnes.. buat kotak + cake stand bagus tau. demand tinggi. tgh cari2 sape la boleh supply ready made kotak for special occassion...

Mom's Gallery said...

Yulie, thanks a lot for the adorable princess cake! Dan sorry kerana mencelarukan hidupmu buat seketika... Ada lagi another challenge... tunggu Dec. :)) Yup! glad to know you... Raya time jangan lupa datang rumah tau . Selamat berpuasa dan berhari raya :))

Advertisement

Advertisement