Advertisement

Monday, April 05, 2010

cakes cakes cakes

:

every cakes has their own story. let me start with this colourfull cupcakes;

2 weeks ago, my ex-uni friend buzzed me thru ym request for her son's bday cupcakes. nk bawak ke genting.. huhu. her son minat Car. so, jenuh gak pk mana cari.. nk lukis tak reti. nk buat fondant character tak reti fondant :( . call my assistant merangkap advisor, so dia bagi source nk order edible image. call supplier, browse image, send thru email. DONE!

setel edible image kene pk pulak design. actually nk something agak unique. so while driving back home, lalu kat area Graha Makmur yg cun & tenang tu terus dpt idea. rumput2 yg ceria & colourfull!

flow: bake 3c's cupcakes (4.am), decorations (8.00pm), photoshoot (6.13am, friday), deliver to customer (12.30am friday) ..

happy once get immediate feedback from sabrina. she loves it! then tak sangka nmpk muka her son. actually, cilok gambar from her fb.. sib baik tak kene marah! hehe.. so, hari2 berwana2 kegembiraan.. thanks ina! sempat bagi few cupcakes with another flavour. kawan dia suka pulak & sempat kami bentangkan sesi perbincangan for next project.. another great news!


then, supposed i deliver another bday cakes on sunday. but, loyal customer ku iaitu dyla ruhaila sms bgtau nk sabtu petang!. so balik keje jumaat tu, terus ku bake another chocolate moist cakes. abissss.. strawberry tak beli lagii!
baked done, then dh promised nk arrange simple activity dgn ff. so, i make ganache on the next morning before off to work (ye, keje hari sabtu!) .. balik keje, berlarian ke jusco beli strawberry. the best thing, jusco ada special day pulak & i manage to get 4 ringgit off! phewwww!!
this time, she give me clear picture nk cake mcm mana. so senang! besttnya tgk strawberry celup coklat ku menjadi. sebelum ni cairrr!! so kali ni ala2 perfect. best2.. tak sempat photo shoot, so my humble camera phone la jadi mangsa!
deliver then jumpa parents yg kebetulan ada family day kat puteri resort. then, jalan2 mydin cari discounted cream cheese for another project :p

second last project, carrot cakes with walnut & pineapples ordered by my colligue, abg fatah. kelakar jugak masa dia order dia takde idea nk makan kek apa. so, i tanya dia balik 'cakapp je nk kek apa.. nnti sy try la buat'. last2 dia terpk nk kek carrot sbb masa dia based kat brunei dia sukaaa sgt carrot cake. huhu, pucuk dicita ulam mendatang. aku mmg nk test carrot cake + pineapples. so ada reason la nk mengetest!
dia order dua biji kek, satu utk family satu lagi utk ofis. so ada chance la, cake maker rasa kek buatan sendiri! haha. alhamdulillah, everybody loves it! hilang penat lelah bile dpt senyuman kepuasan dan ehem$$ehem$$ & the best part, dh ada yg booking date for next order. alhamdulillah :)




ok.. tu je cite wat masa ni. balik ni another assigment 'princess' theme dari new customer. kali ni tak sempat nk order edible image sbb last minute request. hopefully 'princess' ciptaanku lulus ujian!

2 comments:

hajja said...

bila dah bukak kedai cake sound aku tau!

yulie elveera said...

hajja, ko nk jadi investor ke?? hehehehe.. kidding! aku rasa cam selesa baking from home. incase la one day sok byk duit leh wat kedai yg chick sikit.. hehe.. berangan berangan...

Advertisement

Advertisement