Advertisement

Friday, February 19, 2010

research & testing recipe

:

few days ago i feel miserable sbb byk keje opis bertimbun; problem lama sistem dtg balik, bykkkkk sgt complaint, adhoc task & not forgotten kekecewaan memikirkan cake yg tak capai standard & deco yg lemah.


benci sgt bile stress, negative aura membuak2 dan jadi malas + sleepy + tak productive. so, on one fine morning aku mcm tersedar dari lamunan yg panjang ~ start dahh mode ally mcbeal dia :p


so, ku singsing lengan buat muka garang + bersemangat melawan kemalasan diri sendiri. doing office work like there's no tomorrow & driving alone ke khin hin sape lagi kalau bukan bakery supplier. mula2 setelkan task yg umi (old friend) bagi iaitu supply brg2 kek utk dipos ke terengganu. then, suddenly ternmpk sesuatu idaman hati (include dlm wishlist 2010).


then, weekend aritu wat little research & jumpa formula how to improve my cupcakes texture & come out with new taste! sukaaaa bangattt.. tiba2 rasa hidup kembali bermakna :D


maybe bg org lain takde bende, tapi kalau dh minat.. jumpa cupcake liner cun pun boleh buat senyum smpai telinga.. same goes kalau minat sewing, tetiba jumpa button yg dicari2 selama ni. dia punya happy kalah dpt gucci bag kot? (eh.. tak tak.. nk gakkkk Gucci bag tuu before 35th. or kalau bukan gucci pun apa2 la as long as first level brand. ceh berangan!. eh, apa ke hal tetiba cite pasal handbag ni??? haha)






new product & improved taste : choc cheese cupcake (boleh guna apa2 frosting)

naked vanilla cupcakes with choc chips. new recipe found from nigella!, tq syaf bebeh!

gebu & tak turun langsung even after sejuk

resepi later. ni hasil testing utk opismate tersayang yg byk support!
cupcakes box with perfect holes! finally ada jual dh kat sini. dulu jenuhhh nk carii. sukaaaaaaaa
order dari terengganu. i jadi part time personal bakery supply shopping assistant skang!
umi punye. cute kan?
umi punye jugak. tgu ye umi. next week smpai. dh pos tadi
future cupcakes box utk someone yg byk membantu .. free! tungguuu


LAST BUT NOT LEAST


:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
complete set of wilton nozzle hasil mengepow adikku yg suh buat kek kawin dia.. hehehe.. sistem batter beb! one of my 2010 wishlish dh terlaksana... (cerdik tak akak dia??? hehe.. pasni nk beli sesuatu jugak yg bakal menjadi hak milik kekal.. :p. pow jugak ni.. takpe, adikku kayaaaaa)



11 comments:

Nanee Hamid said...

wahh..dah ade nozel wilton baru. kompem la pasni kena deco santek2 ek..bule kite tiru..hehehee..

slamat stadi patern stiap nozel =P

Nanee Hamid said...

lupe nak tanye, dulang cupcake yg dlm oven tu, besar mane ek? utk cup size ape..kot2 size yg aku carik2, kena la jadik personal shopper aku lak..=D

Wawa said...

CUPCAKEs nigella mmg best gila. aku penah buat once dan memang mudah dan tak turun.

:)

chaiyok chaiyok yulie

hafizayusoff said...

bestnyer yulie.. teringin nak jadik opismate Yulie..haha bleh rase kek2 itu..yummy

yulie said...

nanee,
cupcake tray tu aku tak tau size apa sbb aku pakai liner biasa. tapi dia besar sikit & bykkk la jual. kalau nk sila bgtau.. harga dia dlm rm15 tak silap. aku dulu masa mula2 beli ingatkan saalah beli pastu aku ignore dia. skang ni sukaaa sgt & ingat nk topup tambah. aku ada gak beli yg besar2 muffin tray tu tapi yg kecik2 ni jugak best! this week ah nk study pattern deco tu.. hehe.. nnti kite share2 ye


gbum,
TQ & BIG CONGRATULATIONS!!!


fiza,
tu ah.. tension diorg takleh nk diet. hehe. jadi department testing

dd said...

yulie..u kat melaka which side.. next 2 weeks kot k.dd nk gi melaka.. boleh oder some cupcakes tak.. saje nk merasa n buat makan2... nanti i'll confirm again eh...

yulie said...

kak dd, kalau free time tu apa salahnya. hehe.. apa2 hal boleh pm kat fb :). sy area bukit katil. n boleh deliver kat exit ayer keroh

Nanee Hamid said...

yulie, bila ko p kedai tu..ko tanye kat org tu, tray tu muat tak utk cup no 9.kalo muat..aku nak kirim..bile2 la...

ijan said...

Seronoknye jadi ofismates... buleh makan cupcakes :)

zamnzara said...

teringat zaman sy memula start dulu. suma brg nak beli. mcm masuk candy store gitu.

nozzle set ni sy ada gak. some guna, some tak guna lgsg. if gi belaja dgn sifu2, nanti ada dia bgtau brand mana elok, brand mana tak elok.

selamat berkawan!

yulie said...

nanee, somewhere next week. nnti aku bgtau ko. eh jom tukar2 phone no. check ur fb inbox!

ijan, oppismate adalah pengkritik tetap + tukang order :)

zam, wow! u dh bergerak lajuu. anyway, sy baru 5 months berkecimpung tapi serious jatuh cinta dgn obsession ni! bestt sgt.. syukurr alhamdulillah

Advertisement

Advertisement