Advertisement

Friday, January 15, 2010

batuk kahak jgn dipandang ringan : sesak nafas demam

smlm hari yg sgt mencabar bagi kami berdua suami isteri. for the first time tatkala umur ff menjengah 2y 7m dia terkena sesak nafas akibat batuk kahak..


actually, masa dia mula2 batuk ingatkan batuk biasa je. so kami hanya berikan ubat batuk yang diambil dari klinik panel. ok fine, mmg sedarla anak baby sitter ada batuk. ikut firasat, mungkin jangkit dari situ..


ff so far mmg takde sejarah asthma @ semput even genetik tu ada. selalunya kalau dia batuk dia pandai muntahkan or keluarkan mcm org dewasa. jadi taklah risau sgt..


malangnya, situasi semalam agak berlainan dari biasa2. ketika tidur merengek ckp 'sakit.. sakit'..
then, dgr bunyi nafas yg kuat termengah2. luckily hubby perasan something wrong happen, anak aku mcm tak larat je masa bernafas. apa lagi, hubby ckp 'ni la tanda2 sesak nafas!!'. mak aii, meremang bulu roma. budak ok, tak reti nk ckp 'mamaaaaaaaaaaaaa, tak boleh nafassss!'


so, tepat jam 3.30am kami bergegas ke emergency unit hospital pantai. nasib baik dekat.. nurse tgk muka tak biru tapi pucat semacam. register, then arrange jumpa dr on call. check punye check dr kata lung ok, tapi tekak merah & nafas tersekat2. wheezing bronchitis katanya..


siap2 utk nebulizer. seriously, aku tak penah tgk apatah lagi menyaksikan aktiviti tu. ff apatah lagi. masa pasang mask (tah apa nama) tu pun dh menjerit. menendang2.. punyelah kuat smpai mcm nk terpelanting. nurse dh give up. suara jgn cakapla kan, mcm nk tercabut gegendang telinga. 'maaaaaaaaamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... papaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa'


3 kali masuk gas, masih tak capai spesifikasi.. last2 kami pulak kene mengganas. lama jugakla proses. alhamdulillah, setelah bersabar (&menyabarkan nurse), finally setel jugak. mcm exercise pulak time handle rontaan dia tu. GL done, then balik rumah. immediately sms admin assistant for EL. seriousla, kene close monitoring utk avoid kejadian berulang & always check temp using ear thermometer. takut pulak kalau naik mendadak mcm last month.


so susu taknak, makan 4 sudu then muntah. takut pulak perut masuk angin. then, slowly bagi air glukose & pujuk2 makan roti. dpt secebis pun jadikla nak oi. petang tu dia dh start active dan bagi dia biskut la, coklat la just nk make sure perut ada isi.


bagi ventolin & masa tidur tinggikan sikit kepala dia supaya senang nafas. MIL sapu daun hati2 yg dicampur sedikit kapur kat tekak dan dada. bila kering, sapu vicks kat dada & belakang dada.. hasilnya, ff tido 4 jam! in between bagi susu slowly. mula 10ml je dia nk. then, kene sabar tunggu 1 hours and bagi lagi. alhamdulillah, maybe dia start rasa selesa so dia minum half bottle.


bgn tido, tgk dia dh 80% ok.. terus bagi 'penawar favourite' utk maniskan tekak. 1 cup habis, terus dia nak makan semangkuk nasi + chicken soup smbil menonton Dora. bila tgk dia buat aksi Dora Dance (yg gelek2 bont*t tu maksudnya dh ok agaknya.. hehe). oh, mlm tadi, kol 3 pagi dh bgn.. bebel2 smpai la ni tak tido.. agaknya dah terlebih tido kot :)





penawar favourite. she lovess chocolate cupcakes more than normal cake. dari aritu asyik sebut2 je....

plain chocolate cupcakes (with phone lighting)

special delivery 2 baby sitter & family (sempena kepulangan husband tercinta dari lubnan)


recipe (cakejournal)

(makes 14 oz. (400 gram) frosting)

5 oz. (150 gram) unsalted soft butter
7 oz. (200 gram) confectioners sugar
1 oz. (30 gram) cocoa powder
2 tbsp milk lukewarm (start out with only 1 tbsp and see/taste if it need the last tbsp of milk)
1 tsp vanilla

How to make the frosting:

Cream butter and sift in the confectioners sugar and cocoa powder. Add the milk and vanilla. Mix untill well incorporated.

Note: If the frosting look a bit curdled try add a bit more confectioners sugar


corat-coret:
*NEXT TIME anak demam, first day mmg kene EL. kalau tak kompem melaratt
*bake masa ff tido
*my first trial on new chocolate frosting. exercise for next week order
*verdict : frosting ni best sbb smooth & robust. thinking to put a bit shortening next time bagi extra power & kene buat byk sikit supaya boleh puas swirl mcm nanee :)



9 comments:

N I N I E said...

yup, kena sentiasa monitor keadaan dia, amik EL is the best choice..

kanak2 mmg sng kena bronkitis.. sumtimes sbb habuk, sejuk, asap rokok yg seangkatan dgnnya, saluran pernafasan drg jadi sempit, tambah lg dgn kahak, dats why nafas tersekat2... klu demam, maksudnya dah kena jangkitan kuman.. doc biasa akan bg nebulizer utk bukak saluran pernafasan drg (kanak2 ni saluran drg msh tak stabil, drg mudah kena camni, tp not to call it athma).. ubt yg doc akn bg mmg ventolin.. so juz abiskan aje ubat tu.. insyaallah.

klu kahak byk lg, g klinik wat suction, tp payah sket la, sbb dia dah beso kan..

satu lg, cuba jaya cari ubt homopati di samping ubt doc..

Nanee Hamid said...

waahh yulie..ur swirl lg perfect than mine laa...heheheh..

yulie elveera said...

kak ninie, hopefully pasni tak kene lagi. sgt scary!

nanee, tapi aku mendambakan swirl mu (gemok+gebu). aku nyer version ni kedekut + kurus sikit sbb tak cukup icing tapi malas nk buat lagi..ntah mana nozzle dulu2 beli aku jumpa. aku suka swirl yg gemok2 mcm ko. puasss makannn!!

N I N I E said...

yulie, just to inform u, biasanya dat kind of cough yg akhirnya melibatkan saluran pernafasan, susah nk kata utk tak kena lagi.. biasa ia akan berulang2.. just to make you be well-prepared, tu aje, bkn nk takut2kan.. dont misjudge yer..

cuma as long its not athma, dont wory, sbb kanak2 mmg mudah kena mcm tu.. after nih, klu kena btuk2 lg, & rs2 dgr ade kahak, terus cpt2 g doc mtk ubat yg sepatutnya.. dont wait.

yulie elveera said...

tq sis. i dh blacklist satu ubat tu.. sbb bile makan makin byk kahak. pasni, lain mcm je terus jumpa specialist

dd said...

dear... eventho i dah bergelumang dgn ventolin/suction/nebuliza and what sort ni(dulu arwah sgt sinonim dgn benda ni semua) tp now bila tgok ttp rasa lemah badan...
dulu selain ubat2 ni i selalu gak amalkan cara2 lain guna herba2 or bhn2 asas..utk kurangkan inflammation..(ada super senior kita herbalist yg ajar) tp bnyk dah lupa la apa benda yg i buat..

tp satu yg i ingat tp towards the last days of arwah's life i ikutkan jugak apa yg dia mintak ialah actually utk elak or kurangkan inflamation pd lungs ialah kena kita elak food yg berunsur choc,butter,margerine.. mcm donuts,biscuits,cakes..

yulie said...

oh ye ke kak dd, ff suka sgt chocolate pulak. penah skali tgh demam dia nk, i bg then dia muntah. maybe loya kot..
thanks kak dd for this info. kdg2 bende simple ni yg kite tak perasan. anyway, still sedih dgn apa yg happen :(

Wawa said...

ee camne nak buatswirl camtu. ajarla tatau

noniey said...

macam2 jenis demam pun ada skrang ni kan.. macam2 sakit.. tapi memang suusah hati kalau anak sakit.. yang at last, dgn kita2 plak leh sakit..

Advertisement

Advertisement